Skip to main content
Mijn huis wordt stap voor stap energiezuinig
Eveline Bekijk de video
header-stapvoorstap 1 1920 x 650.jpg

Wonen zonder aardgas: de nabije toekomst

Nederland gaat van het aardgas af. En dat gaat sneller gebeuren dan je zou kunnen denken. Voor het klimaat moeten we nu stappen zetten.

Zonder aardgas kun je nog steeds heel comfortabel wonen: je huis blijft lekker warm, je kunt nog steeds onder een warme douche stappen en een heerlijke maaltijd koken op een kookplaat. 

Is mijn woning geschikt?

Check hier of jouw huis aardgasvrij kan worden.

 • Je kunt ieder huis aardgasvrij maken, maar bij oudere huizen is het in veel gevallen een ingrijpende renovatie.

 • Als basis is het belangrijk dat je huis goed of zeer goed geïsoleerd is.

 • Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben al een goede basis voor een verbouwing naar aardgasvrij, het is een minder ingrijpende stap. Je kunt dan zelfs nog een stapje verder gaan en kiezen voor een energieneutraal huis.

Bij appartementen is wonen zonder aardgas  een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten, besparing en subsidie

De kosten voor een woning zonder aardgas hangen erg af van het type huis, wat er nu wel en niet is, en welke aanpak je kiest. Denk aan bedragen tussen de 15.000 en 40.000 euro. Je kunt nu subsidie en leningen krijgen. En als je zonnepanelen neemt, kun je de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen.

Ook de besparing hangt af van veel factoren. Als je woont zonder aardgas daalt je gasverbruik naar 0, maar je stroomverbruik stijgt. Een voorbeeldberekening voor een bestaande, oudere woning en een nieuwbouwwoning geeft je meer inzicht in de kosten en besparingen van een woning zonder aardgas. Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl.

Een woning zonder aardgas heeft ook vele andere voordelen: in een goed geïsoleerd huis woon je comfortabeler. En je draagt bij een beter klimaat. Ook wordt je woning meer waard. 

Wonen zonder aardgas: hoe verwarm je je huis?

In een huis zonder aardgas moet je op een andere manier je huis verwarmen, hoe doe je dat? In plaats van de cv-ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden, de één duurzamer dan de andere:

Ook je radiatoren gaan (deels) veranderen. Warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur werken het beste met vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren voor lagetemperatuurverwarming.

Met zonnepanelen op je dak kun je bovendien zelf de energie opwekken die je nodig hebt.

Ervaring

Wat we voor de toekomst nog willen, is een warmtepomp.

Eveline maakt stapsgewijs haar woning klaar voor de toekomst. 

Een goed plan

Je doet een verbouwing naar wonen zonder aardgas niet even tussen de bedrijven door. Je hebt een goed plan nodig en de verbouwing kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Natuurlijk hangt het af van wat er precies moet gebeuren.

Tips aardgasvrij verbouwen

 1. 1

  Check eerst de isolatie van je woning. Ontbreekt er ergens isolatie: maak dat meteen in orde.

 2. 2

  Maak een plan voor je huis. Ga daarbij na of de gemeente voor jouw wijk al een alternatief voor aardgas heeft (warmtenet, all electric).

 3. 3

  Ga je het stap voor stap aanpakken? Benut al je onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen om je plan naar aarrdgasvrij te realiseren. Zo combineer je uitgaven en kunnen de kosten meevallen.

 4. 4

  Lees meer over aardgasvrij wonen op www.milieucentraal.nl.

Vind een vakkundig bedrijf

Heb je interesse in een huis zonder aardgas? Vraag een adviesgeprek aan bij een gespecialiseerd bedrijf.

Aanbieders Wonen zonder aardgas

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven