Ga direct door naar de content van deze pagina
Logo Rijksoverheid
Mijn huis wordt stap voor stap energiezuinig
Eveline

Wonen zonder aardgas: de nabije toekomst

Nederland stapt over van aardgas naar duurzame energie, voor een beter klimaat. De einddatum is 2050. In 2030 moeten we al flink op weg zijn. In 2021 hebben gemeenten voor iedere wijk plannen klaar over hoe de huizen zonder aardgas verwarmd gaan worden. Op dit moment zijn in tal van wijken de eerste stappen al gezet. Je voorbereiden op aardgasvrij wonen, dat doe je nu.

De cv-ketel op aardgas zal niet op stel en sprong verdwijnen. Er is tijd voor een omschakeling. Maar wachten is niet nodig. Aardgasvrij wonen begint met goede isolatie, daar kun je nu mee aan de slag gaan. En ook iedere verbouwing van of onderhoud aan je woning is een kans om je voor te bereiden op wonen zonder aardgas.

Bij appartementen is wonen zonder aardgas  een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Wonen zonder aardgas: hoe verwarm je je huis?

In plaats van de cv-ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden, de één duurzamer dan de andere:

Ook je radiatoren gaan (deels) veranderen. Warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur (tot 50 graden) werken het beste met vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren voor lagetemperatuurverwarming.

Met zonnepanelen op je dak kun je bovendien zelf (een deel van) de energie opwekken die je nodig hebt.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of jouw huis aardgasvrij kan worden.

 • Je kunt ieder huis aardgasvrij maken, maar bij oudere huizen kan het geschikt maken voor een elektrische warmtepomp een ingrijpende renovatie zijn. Als er een warmtenet met een temperatuur van 70 graden komt, hoeven de aanpassingen minder ingrijpend te zijn.

 • Aardgasvrij wonen begint met goede of zeer goede isolatie. Het vervangen van je cv-ketel op aardgas is de laatste stap.

 • Ga je je huis met een volledig elektrische warmtepomp of warmtenet met lage temperatuur verwarmen, dan zijn naast goede isolatie ook nodig: ventilatie met warmteterugwinning of vraagsturing, en geschikte radiatoren of vloerverwarming.

 • Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben al goede isolatie. In die huizen is de stap naar aardgasvrij minder ingrijpend. Je kunt dan zelfs nog een stapje verder gaan en kiezen voor een energieneutraal huis.

 • Inductie koken is het elektrische alternatief voor de kookplaat op gas. Met enige aanpassingen is ieder huis geschikt te maken voor inductie koken.

Kosten, besparing en subsidie

De kosten voor een woning zonder aardgas hangen erg af van het type huis, en wat er nu wel en niet is aan isolatie, ventilatie, radiatoren en kookplaat. Denk aan bedragen tussen de 15.000 en 40.000 euro. Je kunt nu subsidie en leningen krijgen. En als je zonnepanelen neemt, kun je de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen.

Ook de besparing hangt af van veel factoren. Als je woont zonder aardgas daalt je gasverbruik naar 0, maar je stroomverbruik stijgt. Of je krijgt kosten voor houtpellets, of voor het gebruik van het warmtenet.

Een woning zonder aardgas heeft ook vele andere voordelen: in een goed geïsoleerd huis woon je comfortabeler. En je draagt bij een beter klimaat. Ook wordt je woning meer waard.

Ontdek jouw kosten en besparing

Met de rekenmodule www.verbeterjehuis.nl ontdek je wat een renovatie naar aardgasvrij voor jouw huis kost en oplevert.

Ervaring

Wat we voor de toekomst nog willen, is een elektrische warmtepomp.

Eveline maakt stapsgewijs haar woning klaar voor de toekomst. 

Straat Energiebesparen doe je nu.

Stappenplan aardgasvrij verbouwen

 1. 1

  Check eerst de isolatie van je woning. Veel mensen hebben het beeld dat hun woning goed is geïsoleerd, terwijl dat in de praktijk tegenvalt.

 2. 2

  Ontbreekt er ergens isolatie, bijvoorbeeld bij de vloer, ga dan meteen aan de slag.

 3. 3

  Benut al je onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen om je stappen naar aardgasvrij te realiseren. Zo combineer je uitgaven en kunnen de kosten meevallen. Neem je bijvoorbeeld nieuwe kozijnen, denk dan aan isolerende kozijnen met triple glas.

 4. 4

  Lees meer over het Stappenplan aardgasvrij wonen op www.milieucentraal.nl.

Vind een vakkundig bedrijf

Heb je interesse in een huis zonder aardgas? Vraag een adviesgeprek aan bij een gespecialiseerd bedrijf.

Aanbieders Wonen zonder aardgas Chevron right

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket Chevron right

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven