Skip to main content
Geen fossiele brandstoffen meer
Familie Reinders Bekijk de video
Header Biomassaketel EBDJN.jpg

Biomassaketel: van gas naar hout

Een biomassaketel brandt op houtsnippers, houtblokken of houtpellets (geperste houtkorrels). Deze brandstoffen worden ook wel biomassa genoemd. De ketel zorgt voor verwarming van je huis én warm water in de douche en keuken. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op biomassaketels.

Een biomassaketel vervangt je hr-ketel op gas: die kun je dus de deur uit doen. Het gebruik van houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, zijn gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven.

Biomassaketels zijn niet te vergelijken met een open haard of een houtkachel. Ze zijn veel zuiniger en schoner.

Heb je belangstelling? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een biomassaketel bij jou mogelijk is.

 • Je huis heeft een rookkanaal (schoorsteen) tot voorbij de nok van het dak of zo’n rookkanaal is aan te leggen.

 • Je wilt meerdere ruimtes in huis verwarmen.

 • Je hebt genoeg ruimte om pellets op te slaan (zo’n 1 tot 6 m3, afhankelijk van hoe vaak je nieuwe voorraad koopt). Het is handig wanneer deze in dezelfde ruimte opgeslagen kunnen worden als de installatie, maar het is niet noodzakelijk.

Aanschafkosten en subsidie

Je kunt nu nog profiteren van de subsidie op een biomassaketel. Het subsidiebedrag begint bij 2.500 euro. Vraag de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan. Lees meer op Subsidies en leningen.

Een biomassaketel die op houtpellets brandt, heb je vanaf € 6.000. De installatiekosten en kosten voor een buffervat voor warm water komen daar nog bij. Eventueel zijn er nog kosten voor een geschikte rookgasafvoer (schoorsteen), die kunnen oplopen tot 2000 euro.

Stookkosten

Een gezin van 4 personen in een gemiddelde eengezinswoning is met een biomassaketel voor verwarming en warm water zo’n € 1.100 tot 1.210 per jaar kwijt aan houtpellets. Dat is ongeveer evenveel als de kosten voor gas met een hr-ketel. Een zoektocht naar de beste prijs/kwaliteitverhouding van de pellets kan lonen.

Als je elektrisch kookt, gebruik je met een biomassaketel helemaal geen gas meer en bespaar je het vastrecht voor aardgas (zo’n € 195 per jaar).

  Energieverbruik voor verwarming en warm water per jaar Energiekosten per jaar
HR-ketel  1.790 m3 gas 1.130 euro
 Biomassaketel 3.670 kilo houtpellets 1.100 tot 1.210 euro

Berekend met 63 cent per m3 gas en 30-33 cent per kg houtpellets

Hierbij zijn de stookkosten van een biomassaketel berekend met pellets als brandstof (beter bekend als ‘pelletketel’). Snippers en houtblokken zijn in de praktijk namelijk vooral geschikt voor boerderijen, landhuizen en woningen met bedrijfsruimte, omdat er veel ruimte voor de ketel nodig is. Een biomassaketel die houtsnippers verbrandt is duurder in aanschaf, maar de houtsnippers zijn goedkoper. 

Tips biomassaketel

 1. 1

  Biomassaketels zijn veel schoner dan gewone houtkachels. Bij het stoken van hout komt plaatselijk fijnstof vrij: dat kan gezondheidsklachten geven voor bewoners en omwonenden. Met een biomassaketel die aan de eisen van de subsidie-regeling voldoet en die goed is geïnstalleerd, is de overlast gering.

 2. 2

  Je hebt een rookkanaal nodig voor de afvoer van rookgassen. Het is belangrijk dat de rookgasafvoer goed wordt aangelegd en boven de nok van het dak uitkomt. Dat zorgt voor een schone verbranding en voorkomt overlast. Kies voor de aanleg een goede installateur met ervaring.

 3. 3

  Koop houtpellets die voldoen aan het EN plusA1-keurmerk. Dit keurmerk garandeert een goede kwaliteit verbranding. Let ook op keurmerken voor de duurzaamheid van de houtpellets, zoals het Better Biomass label.

 4. 4

  Per jaar verbruikt een biomassaketel zo’n 3.700 kilo pellets. Dat neemt zo’n 6 kubieke meter ruimte in beslag (te vergelijken met een ruimte van 1,5 bij 1,5 meter en 2,7 meter hoog die je tot het plafond volstapelt). Bovendien moet de ruimte droog zijn. Voor houtblokken heb je nog meer ruimte nodig. Als je de pellets niet in één keer inkoopt, heb je minder ruimte nodig.

 5. 5

  Je hebt een voldoende groot buffervat nodig, zodat de ketel zo constant mogelijk kan werken en niet steeds aan hoeft te slaan: dat scheelt uitstoot van fijnstof en verbetert het rendement.

 6. 6

  Kies voor het installeren van de kachel en het maken van het rookkanaal een goede installateur met ervaring. Vraag de installateur of hij ervaring heeft met SCIOS goedgekeurde installaties. De leverancier van je biomassaketel kan je naar een goede installateur doorverwijzen.

Biomassaketel apparaat.jpg

Zo ziet de biomassaketel van Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug eruit

Vind een vakkundig bedrijf

Heb je interesse in een biomassaketel? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan!

Leveranciers biomassaketel

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket

Lees meer over

De biomassaketel staat in een aparte ruimte, bijvoorbeeld de garage of bijkeuken. Hij werkt volautomatisch, je moet alleen zorgen dat er voldoende brandstof is. Houtpellets zijn voor de meeste huishoudens het meest praktisch: er is minder opslagruimte voor nodig dan voor houtsnippers of houtblokken. De meeste biomassaketels werken op pellets en worden dan ook wel pelletketel genoemd. De ketel heeft een voorraadvat (reservoir) voor de houtsnippers of –pellets, en een spindelmotor die voor aanvoer naar de verbrandingsplek zorgt. Ook zit er een ventilator in voor de afvoer van rookgassen. Je hebt een rookkanaal (pijp of schoorsteen) nodig om de rook af te voeren. De pijp moet boven de nok van het dak uitkomen.

Vergeleken met bestaande houtkachels zijn biomassaketels veel zuiniger met energie: zo’n 90 procent van de energie wordt nuttig gebruikt. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet het rendement minstens 89 procent zijn. Als de ketel een condensor heeft, stijgt het rendement naar 102 procent.

Het merendeel van houtpellets die in Nederland te koop zijn, komen uit Nederland of West-Europa en worden gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtverwerkende bedrijven. Sommige keurmerken voor houtpellets zeggen iets over de duurzaamheid van het bosbeheer (zoals PEFC) en de CO2-balans van het bos (zoals Better Biomass). Pellets zijn niet helemaal klimaatneutraal omdat er fossiele brandstoffen (aardolie, kolen, gas) gebruikt worden voor bosbouw en het transport van hout.

Bij het verbranden van pellets komt fijnstof vrij. Dat kan gezondheidsklachten en overlast geven voor bewoners of omwonenden. Met een ketel van goede kwaliteit, die goed is geïnstalleerd, is deze overlast gering. De uitstoot is 90% lager dan bij bestaande houtkachels. Maar omdat je een biomassaketel dagelijks gebruikt, leidt dat wel tot meer uitstoot van fijnstof.

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven