Skip to main content
Ons jaren 30 huis is nu energieneutraal en lekker warm
Milda en Rik
Header Energieneutraal EBDJN 2 oorkonde.jpg

Energieneutraal verbouwen: nul op de meter

In een energieneutrale woning gebruik je over een jaar genomen evenveel energie als je zelf opwekt. Goed voor het milieu, een lage energierekening en je woont heel comfortabel. Ook ben je voorbereid op een toekomst zonder aardgas.

Zó kan het energieneutraal: zeer goede isolatie, terugwinning van de warmte uit ventilatielucht en douchewater, een zuinige warmtepomp met vloerverwarming, zuinige apparaten en verlichting, en een zonneboiler en zonnepanelen voor zelf opgewekte energie. Je woont klimaatvriendelijk zonder aardgas.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of jouw huis energieneutraal verbouwd kan worden.

 • Je kunt bijna ieder huis energieneutraal maken, maar bij oudere huizen is het in veel gevallen een ingrijpende renovatie.

 • Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben al een goede basis voor een verbouwing naar energieneutraal, het is een minder ingrijpende stap.

 • Koop je een nieuwbouwhuis, dan is energieneutraal nog een relatief kleine stap extra.

Bij appartementen is een energieneutrale verbouwing een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten, besparing en subsidie

Een energieneutrale verbouwing vergt een forse investering van enkele tienduizenden euro’s, behalve bij nieuwe of tamelijk nieuwe huizen. De kosten hangen erg af van het type huis, en de beginsituatie en de gekozen aanpak.

Je bespaart alle huidige energiekosten. Stel je energierekening is nu 175 euro per maand. Voor dat bedrag kun je met de huidige rente zo’n 45.000 euro lenen en in 30 jaar aflossen. Voor zonneboilers en warmtepompen zijn er nu aantrekkelijke subsidies. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds kun je voor een energieneutrale verbouwing tot 50.000 euro lenen, met een looptijd van 15 jaar.

Ervaring

Ons jaren 30 huis is nu energieneutraal en lekker warm.

Milda en Rik zijn blij met hun energieneutrale verbouwing. 

Een goed plan

Je doet een energieneutrale verbouwing niet even tussen de bedrijven door. Je hebt een goed plan nodig en de verbouwing kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Natuurlijk hangt het af van wat er precies moet gebeuren.

Tips energieneutraal verbouwen

 1. 1

  Vind meer inspiratie op Huis vol Energie en Ons Huis Verdient Het.

 2. 2

  Ga je het stap voor stap aanpakken? Benut al je onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen om je plan te realiseren. Zo combineer je uitgaven die je toch zou doen met uitgaven voor energieneutraal.

 3. 3

  Lees meer over een energieneutrale verbouwing op www.milieucentraal.nl.

Nul op de meter EBDJN 792x479.jpg

Een voorbeeld van een huis dat energieneutraal is gemaakt

Vind een vakkundig bedrijf

Heb je interesse in een energieneutraal huis? Vraag een adviesgeprek aan bij een gespecialiseerd bedrijf.

Aanbieders energieneutraal verbouwen

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven