Ga direct door naar de content van deze pagina
Logo Rijksoverheid
Je ziet er aan de buitenkant niets meer van!
Sylvia

Gevelisolatie: verbeter je wooncomfort

Gevelisolatie heeft vele voordelen. Je energierekening daalt en je wooncomfort stijgt. Geïsoleerde gevels (buitenmuren) voelen minder koud aan.

Een makkelijke manier is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Andere manieren om je gevel te isoleren zijn aan de buitenkant of binnenkant (voorzetwand) van je muur. 

Is mijn woning geschikt?

Check hier of spouwmuurisolatie bij jou mogelijk is.

 • Is je woning gebouwd in de periode 1920 tot en met 1974? Dan heeft je huis een spouw, die vaak nog niet geïsoleerd is.

 • Is je woning vóór 1920 gebouwd? Dan heeft deze waarschijnlijk geen spouwmuur. Je kunt dan kiezen voor gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van je muur.

 • Is je woning in 1975 of later gebouwd? Dan heeft je gevel al isolatie. Bij huizen van 1975-1991 heeft het zin deze isolatie nog te verbeteren met isolatie aan de buitenkant of binnenkant.

Bij appartementen is spouwmuurisolatie een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen

  Kosten Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 800 euro 260 euro
Hoekwoning/2-1 kap 2.100 euro 700 euro
Vrijstaande woning 3.100 euro 1.000 euro

Van geen gevelisolatie naar spouwmuurisolatie (Rc=1,7). Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 79 cent per m3.

11 procent spaarrente

Spouwmuurisolatie verdien je binnen 3 jaar terug op je energiekosten. Milieu Centraal rekent uit dat spouwmuurisolatie net zo gunstig is als 11 procent rente op je spaarrekening. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Betere isolatie verhoogt je woongenot en draagt bij aan de waarde van je woning.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring

Je ziet er aan de buitenkant niets meer van!

Sylvia heeft met een klein budget haar spouwmuur laten isoleren. Hoe? Ze vertelt er meer over in de video.

Straat Energiebesparen doe je nu.

Zo werkt het

Je spouwmuur isoleren duurt vaak maar een halve dag, bij een vrijstaand huis een hele dag. Je hoeft zelf niets voor te bereiden.

Het isolatiebedrijf boort aan de buitenkant van de gevel in de voegen kleine gaten. Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De gaten liggen ongeveer een meter uit elkaar. Deze maakt het bedrijf weer netjes dicht. Ook worden de gaten weer op kleur van de voeg gebracht. Het isolatiebedrijf hoeft niet binnen bij je aan de slag.

Bij spouwmuurisolatie komt alleen buiten wat stof los. Het kan zijn dat je na afloop de ramen moet wassen.

Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de gevel van je woning geboord. Via deze gaten wordt er isolatie in je muur gespoten. Spouwmuurisolatie zorgt voor meer comfort in huis en minder energiekosten.

Via boorgaten in de voeg wordt het isolatiemateriaal in de muur gespoten

Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de gevel van je woning geboord. Deze gaten worden weer keurig gevuld in de kleur van je voegen. Spouwmuurisolatie zorgt voor meer comfort in huis en minder energiekosten.

De gaten worden daarna weer gevuld zodat je er bijna niets meer van ziet

Tips spouwmuurisolatie

 1. 1

  Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Een vakkundig isolatiebedrijf kan je helpen. Ze checken vooraf of je spouw geschikt is om te isoleren. Laat het bedrijf weten of je last hebt van vochtplekken in huis en of je dakgoot lekt.

 2. 2

  Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende soorten materialen. Voor de mate van isolatie maakt het niet uit wat je kiest: de verschillen zijn klein. Alle materialen isoleren ongeveer even goed.

 3. 3

  Spouwmuurisolatie kun je (later) nog verbeteren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van je gevel. Dit gaat goed samen.

Vind een vakkundig isolatiebedrijf

Heb je interesse in spouwmuurisolatie? Ga naar het overzicht van bedrijven. 

Isolatiebedrijven Chevron right

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket Chevron right

Lees meer over

Je kunt ook je muren aan de binnenkant of buitenkant isoleren. 

Het isoleren van de buitengevel is een goede optie: je kunt een dikke laag isolatie aanbrengen. Je bespaart meer energie dan met spouwmuurisolatie en je huis is geschikt voor een volledige warmtepomp. Ook leuk: het uiterlijk van je huis knapt er van op. Het is wel duurder dan spouwmuurisolatie. Meer informatie lees je op www.milieucentraal.nl/gevelisolatie-buitenkant

Het isoleren van de binnenkant van de gevel gebeurt met een geïsoleerde voorzetwand. Het is een oplossing als je geen spouw in je buitenmuur hebt. Meer informatie vind je op www.milieucentraal.nl/gevelisolatie-binnenkant

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven