Ga direct door naar de content van deze pagina
De pelletkachel zorgt voor heerlijke warmte in huis
Familie Terpstra Bekijk de video Chevron right

Pelletkachel: warmte uit houtkorrels

Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Een pelletkachel verwarmt soms alleen de woonkamer, soms het hele huis. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op pelletkachels.

Het gebruik van houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, is gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Pelletkachels zijn niet te vergelijken met open haarden en gewone houtkachels. Ze zijn veel zuiniger en schoner.

Voor het verwarmen van het hele huis is er een pelletkachel-cv te koop. Deze is net zoals een hr-ketel aangesloten op je radiatoren. Voor warm water in de douche en keuken heb je nog wel een extra toestel nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming of een hr-ketel. Als je alle warmte uit houtkorrels wilt, kun je ook kiezen voor een biomassaketel voor verwarming én warm water.

Heb je belangstelling? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een pelletkachel bij jou mogelijk is.

 • Je huis heeft een rookkanaal (schoorsteen) tot voorbij de nok van het dak of zo’n rookkanaal is aan te leggen.

 • Je hebt genoeg ruimte om pellets op te slaan (bij een pelletkachel-cv heb je 1 tot 5 m3 opslagruimte nodig, afhankelijk van hoe vaak je nieuwe voorraad koopt).

Aanschafkosten en subsidie

Je kunt nu profiteren van subsidie op een pelletkachel: van € 500 voor een ‘losse’ pelletkachel tot € 1.400 voor een pelletkachel-cv. Vraag de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan. Lees meer op Subsidies en leningen.

Een pelletkachel die één ruimte verwarmt, is te koop vanaf € 2.000. Voor een pelletkachel-cv die je hele huis verwarmt, betaal je zo’n € 3.000. De installatiekosten en de kosten van het rookkanaal komen daar nog bij, die kosten kunnen oplopen tot € 2.000.

Stookkosten

Pelletkachel

Met een 'losse' pelletkachel in de woonkamer, in aanvulling op je cv-ketel, ben je natuurlijk geld kwijt aan houtkorrels, maar je bespaart ook op gas. Het is helaas niet te zeggen hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan de houtkorrels en hoeveel je bespaart op gas. Het verschilt enorm hoe en hoe vaak bewoners een pelletkachel in een woonkamer gebruiken. Een vergelijking van stookkosten is dus niet te maken.

Pelletkachel-cv

Bij een pelletkachel-cv is deze vergelijking wel te maken. In een gemiddelde eengezinswoning ben je met een pellet-cv (iets) goedkoper uit dan met een hr-ketel op gas. Het kan de moeite waard zijn om te zoeken naar pellets met de beste prijs/kwaliteitverhouding. En als je een grote hoeveelheid pellets tegelijk koopt, krijg je korting. Met een pelletkachel-cv heb je trouwens nog wel een gasaansluiting nodig voor warm water en koken, dat kost € 260 per jaar aan vastrecht.

  Energieverbruik voor verwarming per jaar Energiekosten per jaar
Hr-ketel 1.400 m3 gas 1.080 euro
Pelletkachel-cv 3.250 kilo houtpellets 975 tot 1.075 euro

Berekend met 77 cent per m3 gas en 30 tot 33 cent per kilo houtpellets

Tips pelletkachel

 1. 1

  Pelletkachels zijn 95 procent schoner dan gewone houtkachels.  Fijnstof kan gezondheidsklachten geven voor bewoners en omwonenden. Met een kachel die aan de eisen van de subsidieregeling voldoet en die goed is geïnstalleerd, is de overlast gering.

 2. 2

  Je hebt een rookkanaal nodig voor de afvoer van rookgassen. Het is belangrijk dat het rookkanaal goed wordt aangelegd en boven de nok van het dak uit komt, om te zorgen voor een schone verbranding en om overlast voor de omgeving te voorkomen.

 3. 3

  Koop houtpellets die voldoen aan het EN plusA1-keurmerk. Dit keurmerk garandeert een goede kwaliteit verbranding. Let ook op keurmerken voor de duurzaamheid van de houtpellets, zoals het Better Biomass label.

 4. 4

  Per jaar verbruikt een pelletkachel-cv zo’n 3.250 kilo pellets. Daarvoor heb je zo’n 5 kubieke meter ruimte nodig (te vergelijken met een ruimte van 1 bij 2 meter en 2,7 meter hoog die je tot het plafond volstapelt). Als je de pellets niet in één keer inkoopt, heb je minder ruimte nodig.

 5. 5

  Kies voor het installeren van de kachel en het maken van het rookkanaal een goede installateur met ervaring. De leverancier van je pelletkachel kan je naar een goede installateur doorverwijzen.

Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels.

De pelletkachel moet regelmatig bijgevuld worden. Het is handig als je genoeg ruimte hebt voor de opslag van de pellets

Vind een vakkundig bedrijf

Heb je interesse in een pelletkachel? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan!

Leveranciers pelletkachel Chevron right

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket Chevron right

Lees meer over

Met een pelletkachel kun je één ruimte verwarmen, meestal de woonkamer. Een ander type is de pelletkachel-cv die is aangesloten op radiatoren en waarmee je je hele huis kunt verwarmen. De pelletkachel brandt op houtkorrels (pellets) die je in een reservoir (voorraadbak in de kachel) doet. Je moet eraan denken om het reservoir regelmatig bij te vullen. Een spindelmotor voert de pellets automatisch aan naar de plek waar ze verbrand worden. Er zit ook een ventilator in de kachel om de rookgassen af te voeren. Je hebt een rookkanaal (pijp of schoorsteen) nodig om de rook af te voeren. De pijp moet boven de nok van het dak uitkomen.

Vergeleken met bestaande houtkachels zijn pelletkachels veel zuiniger met energie. Bij pelletkachels wordt zo’n 85 procent van de energie nuttig gebruikt. Bij een houtkachel is dat 60 tot 80 procent, bij een open haard 10 procent.

Verwarming met houtpellets geeft minder uitstoot van CO2 dan verwarming op aardgas. Het merendeel van de houtpellets die in Nederland te koop zijn, komen uit Nederland of West-Europa en worden gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtverwerkende bedrijven.

Sommige keurmerken voor houtpellets zeggen iets over de duurzaamheid van het bosbeheer (zoals PEFC) en de CO2-balans van het bos (zoals Better Biomass). Pellets zijn niet helemaal klimaatneutraal omdat er fossiele brandstoffen (aardolie, kolen, gas) gebruikt worden voor bosbouw en het transport van hout.

Bij het verbranden van pellets komt fijnstof vrij. Dat kan gezondheidsklachten en overlast geven voor bewoners of omwonenden. Met een kachel van goede kwaliteit, die goed is geïnstalleerd, is deze overlast gering. De uitstoot is in ieder geval veel minder dan bij een houtkachel of open haard. Bij matig gebruik (denk aan 2 avonden per week voor de sfeer) draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtvervuiling, in ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels. Maar gebruik je een pelletkachel als hoofdverwarming, dan leidt dat door het dagelijks gebruik in het stookseizoen tot meer uitstoot van fijnstof.

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven