Ga direct door naar de content van deze pagina
Ventilatie met terugwinning van warmte bespaart energie

Ventilatie: goed voor de gezondheid

Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Het kost energie, maar dat is zeker geen verspilling. Met terugwinning van warmte beperk je het energieverbruik van ventileren.

Ventileren gebeurt vaak onvoldoende. Het kan leiden tot versterking van allergieën en luchtwegproblemen.

Mogelijkheden voor ventilatie met warmteterugwinning (WTW)

 • Een ventilatie-unit met warmteterugwinning geschikt voor één kamer (bijvoorbeeld woonkamer).

 • Een ventilatiewarmtepomp, als vervanging van je ventilatiebox (de ‘afzuigmotor’) van een ventilatiesysteem met mechanische afvoer.

 • Balansventilatie met warmteterugwinning voor de hele woning.

Warmteterugwinning in één kamer

Ventilatie met warmteterugwinning per kamer (lokale balansventilatie) is in bestaande woningen eenvoudig toe te passen. Je ventilatie verbetert en je bespaart energie. Voorwaarde is wel dat naden en kieren goed zijn dichtgemaakt.

In de buitenmuur van een kamer komt dan een aparte ventilatie-unit die de aan- en afvoer van lucht in die kamer regelt. Naast energiebesparing is het voordeel dat de binnenkomende lucht voorverwarmd is, en je dus geen koude tocht voelt. Ook geluiden van buiten hoor je minder goed. Al vinden bewoners het geluid van de ventilator zelf soms vervelend.

Milieu Centraal heeft nog geen gegevens over kosten en besparing van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning per kamer.

Ventilatiewarmtepomp

Huizen gebouwd vanaf eind jaren zeventig hebben meestal een ventilatiesysteem met mechanische afvoer. De frisse lucht komt binnen via roosters in het raam. In de keuken, WC en badkamer zijn kanalen voor de afvoer van lucht. Op zolder staat een ventilatiebox met elektromotor die de lucht afzuigt.

De ventilatiebox kun je vervangen voor een ventilatiewarmtepomp. Die haalt warmte uit de afvoerlucht, die weer gebruikt wordt voor de centrale verwarming. Lees meer op de pagina Warmtepomp.

Balansventilatie met WTW voor het hele huis

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor het hele huis werkt kanalen (buizen) door het huis voor aanvoer en afvoer van lucht. In bestaande huizen is dit lastig aan te leggen. Het brengt veel breekwerk met zich mee en de kanalen nemen ruimte in beslag. Het systeem is geschikt om bij nieuwbouw toe te passen. Lees meer over balansventilatie op www.milieucentraal.nl/balansventilatie

Tips ventilatie

 1. 1

  Er zijn ook ventilatierooster die gaan dicht bij meer wind, en open als de wind weg is (‘winddrukgeregeld’). Zo verminderen ze tocht en warmteverlies.

 2. 2

  Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren.

 3. 3

  Lees meer over goed en energiezuinig ventileren op www.milieucentraal.nl.

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven