Ga direct door naar de content van deze pagina
Logo Rijksoverheid
Fijn om meer grip op mijn verbruik te hebben
Martijn

Verbruiksmanagers: inzicht in je energie

Met inzicht in je energieverbruik ontdek je jouw kansen om te besparen. Een energieverbruiksmanager geeft je grip op je energierekening.

Een energieverbruiksmanager is een schermpje aan de muur, of een app of website op je smartphone of computer. Je krijgt een nauwkeurig overzicht van je dagelijkse verbruik van gas en stroom. Zo zie je makkelijk of je veel of weinig energie verbruikt en waar je op kunt besparen. Je verbruiksgegevens worden automatisch verzameld door je meter in je meterkast.

Vind een energieverbruiksmanager die bij jou past op www.energieverbruiksmanagers.nl

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een energieverbruiksmanager bij jou thuis mogelijk is.

 • In alle huizen kun je een energieverbruiksmanager nemen.

 • Controleer wel van tevoren of je een slimme of traditionele (oudere) meter in je meterkast hebt hangen en welke verbruiksmanager je daarop kunt aansluiten.

Kosten en besparing

Energieverbruiksmanagers heb je als simpele gratis apps tot aan producten van 100 tot 300 euro. De besparing die je met een energieverbruiksmanager behaalt, is afhankelijk van je huidige verbruik, je motivatie en het soort verbruiksmanager. Een globale schatting is 3% besparing op stroom en 4% besparing op gas. Bij een gemiddeld energieverbruik komt dat neer op zo'n 60 euro per jaar.

Andere voordelen: je ziet het effect van dingen die je doet om te besparen, je eindafrekening is geen verrassing meer, en de opbrengst van zonnepanelen kun je goed bijhouden.

Snel geregeld

Als je kiest voor een app of een website als verbruiksmanager dan is het een kwestie van online aanmelden. Maar ook een display aan de muur is over het algemeen zo geplaatst. Lees goed de gebruiksaanwijzing of neem eventueel contact op met de leverancier van de energieverbruiksmanager. 

Tips Energieverbruiksmanagers

 1. 1

  Kies een energieverbruiksmanager die bij jou en je thuissituatie past. Zit je veel op je smartphone, tablet of pc? Kies dan een app of website. Wil je juist niet via een app of site inloggen, kies dan voor een beeldscherm aan de muur.

 2. 2

  Kies een verbruiksmanager die stroom én gas kan meten. Dat geeft meer inzicht.

 3. 3

  Kies een energieverbruiksmanager waarmee je doelen kan instellen en zelf periodes kunt kiezen en vergelijken. Vergelijk het energieverbruik van deze winter met een vorige winter of het verbruik op een vrije dag met het verbruik op een werkdag.

 4. 4

  Er zijn energieverbruiksmanagers die het stroomverbruik op dit moment kunnen laten zien. Dat is handig om sluipverbruik en energieslurpers op te sporen. Je ziet ook snel het effect van je bespaargedrag.

Vind een energieverbruiksmanager

Heb je interesse in een energieverbruiksmanager? Vind er eentje die bij jou past.

Productoverzicht verbruiksmanagers Chevron right

Lees meer over

Langzamerhand worden alle gasmeters en elektriciteitsmeters in Nederland vervangen door een slimme meter: een digitale meter voor het gas- en elektriciteitsverbruik. Deze meter is op afstand uit te lezen. Dit gebeurt door je netbeheerder, die de gegevens doorgeeft aan jouw energieleverancier. Hiervan krijg je tweemaandelijks een overzicht. Dit is wettelijk zo bepaald.

Lees meer over de slimme meter op www.milieucentraal.nl/slimme-meter/

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven