Ga direct door naar de content van deze pagina
We hadden het veel eerder moeten doen
John en Wietske Bekijk de video Chevron right

Vloerisolatie: warmere voeten

Warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis en een lagere energierekening. Met vloerisolatie ervaar je direct deze voordelen.

Niet voor niets worden sinds 1992 nieuwe woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd. De helft van de eigenaren van oudere woningen heeft al vloerisolatie, de andere helft nog niet.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of vloerisolatie bij jou mogelijk is.

 • Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer makkelijk aan te brengen.

 • Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Ook dan kun je de vloer isoleren. Door bijvoorbeeld de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf te isoleren.

Bij appartementen is het isoleren van de vloer een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen 

  Kosten  Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 1.400 euro 190 euro
Hoekwoning/2-1 kap 1.600 euro 220 euro
Vrijstaande woning 2.800 euro 380 euro

Van geen naar zeer goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5). Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 77 cent per m3.

8 procent spaarrente

Vloerisolatie aan de onderkant van je vloer levert je een rendement van 8 procent ten opzichte van een spaarrekening op, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Een goed geïsoleerde vloer heeft bovendien een gunstig effect op de waarde van je huis en je wooncomfort.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring

We hadden het jaren eerder moeten doen

De familie Keesmaat loopt nu niet meer met dikke sokken aan, maar heeft ook geen last meer van muffe geurtjes uit de kelder. Bekijk hun ervaring.

Straat Energiebesparen doe je nu.

Zo werkt het

Vloerisolatie is al binnen een halve dag geregeld. Het werk vindt onder de vloer plaats. Zorg ervoor dat de kruipruimte goed bereikbaar is, dan kan het isolatiebedrijf er makkelijk bij. Daarna ruimt het bedrijf alles weer netjes op.

Er wordt vloerisolatie aangebracht. Vloerisolatie zorgt voor warmere voeten en je profiteert er ook nog van op je energierekening!

Via het luik is de kruipruimte bereikbaar. Op de bodem wordt folie gelegd

Er wordt vloerisolatie aangebracht. Vloerisolatie zorgt voor warmere voeten en je profiteert er ook nog van op je energierekening!

Het isolatiemateriaal wordt aan de onderkant van de vloer vastgemaakt

Tips vloerisolatie

 1. 1

  Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer levert meer besparing en comfort op dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarden). Lees hieronder meer over bodemisolatie.

 2. 2

  Ga je je vloer isoleren, kies dan meteen voor een goede, hoge isolatiewaarde (zogeheten Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,5.

 3. 3

  Kies materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (hout of beton). Vraag om advies bij een isolatiebedrijf. Vrijwel alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten PUR met HFK's als blaasmiddel zijn op milieugronden afraders. Kies bij gespoten PUR voor HFO’s of water als blaasmiddel. Zie milieucentraal.nl voor  de vergelijking van isolatiematerialen.

 4. 4

  Vraag het isolatiebedrijf om op de bodem van de kruipruimte een dampremmende folie van kunststof (PE) te leggen. Zo wordt het isolatiemateriaal niet vochtig en blijft het goed werken.

 5. 5

  Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open. Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan.

Vind een vakkundig isolatiebedrijf

Heb je interesse in vloerisolatie? Ga naar het overzicht van bedrijven. 

Isolatiebedrijven Chevron right

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket Chevron right

Lees meer over

Je kunt ook de bodem van de kruipruimte isoleren.

Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Het is een geschikte optie als de onderkant van je vloer door een te lage of ontoegankelijke kruipruimte niet mogelijk is. Op www.milieucentraal.nl/bodemisolatie vind je meer informatie.

Ervaren doe-het-zelvers kunnen de onderkant van de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen. Praktische informatie hierover vind je op www.milieucentraal.nl/zelf-vloer-isoleren

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven