Ga direct door naar de content van deze pagina
Altijd meteen warm water onder de douche
Renaldo en Sandy Bekijk de video Chevron right

Zonneboiler: warmte van de zon

Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken. Je gebruikt hem in combinatie met je hr-ketel op gas of warmtepomp. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers.

In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij: je hebt dus altijd een warme douche. Met een zonneboiler bespaar je over het hele jaar ongeveer de helft op je energiekosten voor warm water. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij: dat is goed voor het klimaat.

Er is ook een zonneboilercombi, die zorgt naast warm water ook voor een deel van de verwarming van je huis.

Heb je belangstelling? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een zonneboiler bij jou mogelijk is.

 • Je hebt op je dak ruimte vrij van 2 tot 4 vierkante meter voor de zonnecollector.

 • Je hebt bij je cv-ketel ruimte voor een voorraadvat voor warm water van 50 cm doorsnee en 1 meter lang (liggend of staand).

Kosten, subsidie en besparing

Je kunt nu nog profiteren van de subsidie op een zonneboiler. Je krijgt ongeveer een derde van de kosten terug. Vraag de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan. Lees meer op Subsidies en leningen.

  Kosten Subsidie Besparing per jaar op kosten gas 
4 personen (collector 3,5 m2) 3.300 euro 1.100 euro 140 euro
6 personen (collector 5 m2) 4.300 euro 1.300 euro 180 euro

Besparing bij een gasprijs van 77 cent per m3.

Een zonneboiler voor 4 personen heeft een collector van 3,5 m2. Gebruik je veel water, bijvoorbeeld omdat je met meer mensen in huis woont, of een regendouche hebt of regelmatig in bad gaat? Dan heb je een groter systeem met een collector van 5 m2 nodig.

Ervaring

Het was even uitzoeken, maar ik kan het iedereen aanraden!

 Willem en Saskia zijn blij met hun zonneboiler.

Straat Energiebesparen doe je nu.

Tips zonneboiler

 1. 1

  Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler financieel is. Met de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft op je kosten voor warm water.

 2. 2

  Verbruik je heel weinig warm water verbruik of woon je alleen? Dan is de zonneboiler vooral voor het milieu een aanrader.

 3. 3

  Vraag de installateur of je jouw hr-ketel met een zonneboiler kunt combineren. Staat er Gaskeur-NZ op je cv-ketel? Dan is deze geschikt voor Naverwarming Zonneboiler. Soms is wel een aansluitset nodig (kosten ruim € 100 euro). Ketels zonder NZ-keurmerk zijn meestal niet geschikt om te combineren met een zonneboiler.

 4. 4

  Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring. De leverancier van je zonneboiler kan je naar zo'n installateur doorverwijzen. Bekijk het overzicht van leveranciers.

De heatpipes van de zonneboiler. Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers.

Op het dak: de heatpipes die de warmte van de zon opvangen

Het voorraadvat van de zonneboiler houdt je warme water vast. Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken. Je gebruikt hem in combinatie met je hr-ketel op gas of warmtepomp. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers.

In huis: het voorraadvat met warm water (rechts)

Vind een vakkundig bedrijf

Heb je interesse in een zonneboiler? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan!

Leveranciers zonneboiler Chevron right

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket Chevron right

Lees meer over

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. De collector neemt niet veel ruimte in op je dak: gemiddeld heb je aan een collector van 3,5 m2 voldoende. De beste opbrengst heb je als de collector op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten wordt geplaatst, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat de collector niet in de schaduw komt te liggen. Het opslagvat staat of ligt in huis, meestal op zolder.

Er is ook een zonneboilercombi die niet alleen voor warm water zorgt, maar ook voor verwarming van je huis. Je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche of koude voeten: als er minder zon(licht) is, zorgt een ander apparaat voor warmte (bijvoorbeeld je hr-combiketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel).

Een zonneboilercombi is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Zorg dus dat je woning goed geïsoleerd is voordat je een zonneboilercombi koopt. Een zonneboilercombi werkt het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV), bijvoorbeeld vloerverwarming.

Een zonneboilercombi kost ongeveer € 4.800 inclusief installeren en btw. Heb je ook een nieuwe hr-ketel nodig, dan ben je in totaal ongeveer € 5.900 kwijt. De subsidie voor zo’n zonneboilercombi is ongeveer € 2.150.

Met een zonneboilercombi bespaar je naast 180 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo'n 200 m3 gas per jaar voor verwarming. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo'n 380 m3 gas, ofwel zo’n € 300 per jaar aan gaskosten. Daarvan blijft zo'n € 280 over als de elektriciteitskosten voor de pomp (€ 15) betaald zijn. Met een groter systeem (in combinatie met een groter verbruik voor verwarming en warm water) bespaar je per jaar zo'n € 400 op je gasrekening (500 m3).

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven