Ga direct door naar de content van deze pagina
Op een zonnige dag draai ik gratis wasjes
Evelien en Mike

Zonnepanelen: wek je eigen stroom op

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en in je eigen energievoorziening voorzien.

De afgelopen 5 jaar zijn ze zo'n 25 procent goedkoper geworden. Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.

 

 

Is mijn woning geschikt?

Check hier of zonnepanelen op jouw dak mogelijk zijn.

 • Een dak op het zuiden is het meest geschikt om zonnepanelen op te leggen. Andere richtingen zijn ook geschikt, maar de opbrengst zal wat lager zijn.

 • Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als een schuin dak geplaatst worden.

 • Als je dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen sterk verlaagd zijn.

Bij appartementen is het plaatsen van zonnepanelen een verantwoordelijkheid voor de VvE. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

Kosten en besparingen zonnepanelen

  Kosten Je bespaart ieder jaar
Tussenwoning 4.700 euro (10 panelen) 600 euro
Hoekwoning/2-1 kap 4.700 euro (10 panelen) 600 euro
Vrijstaande woning 7.600 euro (18 panelen) 1.050 euro

Kosten inclusief omvormer, installatie en btw. Besparing bij een stroomprijs van 22 cent per kWh.

Btw terugvragen

Je kunt op de aanschaf en installatie van je zonnepanelen btw terugvragen. Dit is een eenvoudig klusje. Bij 10 panelen van 4.700 euro krijg je 760 euro terug, de netto aankoopprijs is dan 3.940 euro. Lees hieronder meer over hoe het werkt.

6 procent spaarrente

Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Milieu Centraal rekent uit dat een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op je spaarrekening. De huidige rente op een spaarrekening ligt onder de 2 procent. Ook verbetert het energielabel en daarmee de waarde van je woning.

Heb je geen spaargeld of wil je liever geld achter de hand houden? Er zijn tal van mogelijkheden om energiebesparing in huis op een andere manier te financieren, zoals de gunstige Energiebespaarlening.

Ervaring

Op een zonnige dag draai ik gratis wasjes

Mike en Evelien hebben totaal geen spijt dat ze zonnepanelen op hun dak hebben laten leggen.

Straat Energiebesparen doe je nu.

Zo werkt het

Zonnepanelen zijn binnen één dag op je dak gelegd. Je hoeft voor het plaatsen zelf niets voor te bereiden.

Wel is het handig om van tevoren te checken of je meter in je meterkast geschikt is om de geleverde zonnestroom te registreren. Dit kun je laten checken via je netbeheerder. En zorg ervoor dat de zonnepanelen na plaatsing aanmeldt bij je netbeheerder en je energieleverancier. Dat is nodig om de vergoeding voor de levering van jouw opgewekte eigen zonnestroom te krijgen. Via Energieleveren.nl kun je zien wie jouw netbeheerder is en kun je je zonnepanelen na plaatsing aanmelden.

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen energie op.

Zo worden de zonnepanelen op het dak gelegd

Tips zonnepanelen

 1. 1

  Een zonnepaneel is 1 meter breed en 1,6 meter lang. Ontdek met het Advies op maat Zonnepanelen in een paar vragen of en voor hoeveel panelen jouw dak geschikt is en wat de panelen je opleveren

 2. 2

  Je hebt geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, al zijn er regels waar je je aan moet houden. Bij monumenten of beschermde stadsgezichten heb je wel een vergunning nodig.

 3. 3

  Kies voor een vakbekwame installateur, dan voorkom je fouten in de installatie. Let op het keurmerk Zonnekeur.

Vind een vakkundig bedrijf

Heb je interesse in zonnepanelen? Vraag een offerte aan.

Aanbieders zonnepanelen Chevron right

Heb je nog vragen?

Bij het Energieloket in jouw gemeente kun je terecht met vragen en onafhankelijk advies, telefonisch of per e-mail.

Naar het Energieloket Chevron right

Lees meer over

Als je als particulier je btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen wilt terugvragen, moet je je als ondernemer registreren bij de Belastingdienst. Iedereen kan dat doen. Je dient dan btw-aangifte te doen over het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Je kunt meteen ontheffing aanvragen van  btw-aangifte, zodat je er de jaren er na geen omkijken naar hebt. Bij een set van 10 panelen voor 4.700 euro kan je dit 760 euro opleveren.

Check het stappenplan om btw terug te vragen op www.milieucentraal.nl/btw-terugvragen

Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verkocht te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen door een vakbekwame installateur gebeurt.

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven