"Ik heb nu nog niet genoeg gespaard..."
"Je kunt voordelig lenen voor isolatie! "
Krokodil
Hond

Ik heb geen spaargeld, wat dan?

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen je energierekening, maar hierbij geldt wel dat de kost voor de baat gaat. Je hebt dus spaargeld nodig om je woning aan te pakken. Heb je geen spaargeld, of wil je je spaargeld bewaren als appeltje voor de dorst? Met een lening of extra hypotheek voor energiebesparing kun je toch direct profiteren van een lagere energierekening.

Is lenen voor energiebesparing een goed idee?

Lenen kost geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Je gaat immers elke maand besparen op je energierekening. Tegenover de kosten van de lening staan lagere energielasten. Afhankelijk van de isolatiemaatregel en hoeveel energie je verbruikt, kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En is je lening afgelost, dan blijf je profiteren van de besparing. 

De Energiebespaarlening

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt aan huiseigenaren en VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De lening kan boetevrij versneld worden afgelost, als je dat zou willen.

Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 2.500 en 50.000 euro. VvE’s kunnen hogere bedragen lenen. De rente verandert niet tijdens de looptijd van de lening en is vaak fiscaal aftrekbaar. Je betaalt voor rente en aflossing een vast bedrag per maand en aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening terugbetaald.

Doe de leencheck op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Regels voor de hoogte van een hypotheek worden strenger. Voor energiebesparing is er een uitzondering: je mag een extra bedrag lenen. Dat kan bij het kopen van een woning, maar ook als je al langer in je huis woont. In dat laatste geval moet je hypotheekovereenkomst wel ruimte bieden voor uitbreiding. Check dit bij je hypotheekverstrekker.

Je mag voor energiebesparende maatregelen tot 106 procent van je woningwaarde lenen, zonder energiebesparing is dat 101 procent. Je kunt hiermee 5 procent extra financiering krijgen, maar het maximum bedrag voor energiebesparingsmaatregelen is 9.000 euro.

Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Check dit daarom bij je hypotheekverstrekker.

 

Ik weet genoeg over gunstige financieringsopties.