"Mijn huis heeft al prima isolatie"
"Haal dan het zonnetje in huis"
Krokodil
Hond

Wat kan ik nog meer doen?

Is je huis al goed geïsoleerd? Er zijn nog andere mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak maak je uit zonlicht zelf duurzame stroom. Wat je niet zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Heb je stroom van het net nodig, dan wordt dat verrekend met wat je zelf hebt geleverd. Zo profiteer je optimaal van je zonnepanelen.

Een set van 10 panelen (met een vermogen van 2.600 watt-piek) kost inclusief omvormer en installatie ongeveer 4.600 euro (prijs mei 2016). Je maakt 2.200 kWh stroom per jaar, dat is 450 euro waard (prijspeil 2016). Een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 5 procent op een spaarrekening.

Lees alles over zonnepanelen kopen op de site van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Hybride warmtepomp

Tegenwoordig staan in in bijna alle huizen een Hr-ketel voor de verwarming. De volgende stap naar een energiezuiniger en duurzamer huis is het combineren van je Hr-ketel met een hybride warmtepomp. Deze maakt op een slimme manier warmte uit de buitenlucht, of uit de afvoerlucht van je ventilatiebox. Je stroomverbruik stijgt, maar je gasverbruik gaat fors omlaag. De Hr-ketel springt alleen bij als het behoorlijk koud is en voor warm water.

Een hybride warmtepomp bij je Hr-ketel kost zo'n 4.000 euro. Je krijgt van de overheid 2.000 tot 2.300 subsidie. De besparing op je energiekosten is in een gemiddelde eengezinswoning zo'n 270 euro per jaar.

Lees alles over een hybride warmtepomp op de site van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Meer informatie over de subsidie vind je op de site van RVO. 

Zonneboiler

Met een zonneboiler maak je zelf uit zonlicht op een duurzame manier warm water. Over een heel jaar gezien bespaar je ongeveer de helft op je energiekosten en uitstoot van CO2 voor warm water. Een zonneboiler werkt samen met de Hr-ketel, zo sta je - als de zon onvoldoende heeft geschenen - nooit onder een koude douche.

Een zonneboiler geschikt voor 4 personen kost zo'n 3.300 euro. Je krijgt van de overheid rond de 1.100 euro subsidie. Een huishouden met 4 personen bespaart jaarlijks zo'n 200 m3 gas, 370 kg CO2-uitstoot en 110 euro per jaar (rekening houdend met kosten voor onderhoud).

Lees alles over een zonneboiler op de site van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Meer informatie over de subsidie vind je op de site van RVO. 

Meer over energie besparen

Een energiezuinig huis, zuinige apparaten en verlichting, verwarmen zonder te verspillen. Je kunt op heel veel manieren energie besparen.

Ik weet genoeg over wat ik nog meer kan doen.