Ga direct door naar de content van deze pagina
Logo Rijksoverheid

Subsidies en leningen

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen je energierekening. Maar je hebt wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken.

Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in kosten. En er zijn leningen met gunstige voorwaarden die je kunnen helpen als je te weinig spaargeld hebt.

Subsidie duurzame warmte

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een:

  • Warmtepomp. De subsidie varieert van 1.300 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen.
  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang, bijvoorbeeld 1.100 euro voor een zonneboiler voor 4 personen.
  • Pelletkachel. Een subsidie van 500 euro voor een kachel die één ruimte verwarmt, en een subsidie vanaf 1.400 euro voor een pelletkachel-cv voor verwarming van de hele woning.
  • Biomassaketel. Het subsidiebedrag begint bij 2.500 euro.

Lees hier meer over wat  een  warmtepompzonneboilerpelletkachel en biomassaketel is, wat het kost en oplevert.

Subsidie aanvragen

Het aanvragen van de subsidie gaat in 5 stappen:

  • Bekijk de voorwaarden, zoals: het apparaat is nieuw, staat in Nederland, en wordt niet binnen een jaar na datum van de subsidiebeslissing verwijderd.
  • Check of het apparaat (biomassaketel, pelletkachel, warmtepomp, zonneboiler) op de lijst van apparaten staat die in aanmerking komen voor subsidie.
  • Koop het apparaat en zorg voor een betaalbewijs op jouw naam.
  • Laat het apparaat installeren.
  • Vraag de subsidie binnen 6 maanden na plaatsing van het apparaat aan.

Een uitgebreid stappenplan met de actuele voorwaarden en de lijsten met apparaten vind je op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidie isolatie en zonnepanelen

Er is voor huiseigenaren geen landelijke subsidie voor isolatie.

Voor appartementseigenaren is er wél subsidie voor isolatie. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op: de isolatiesubsidie moet je vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Lees verder op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op milieucentraal.nl.

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Ontdek op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

Lees hier meer over gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.

Lenen voor energiebesparing

Voor energiebesparende maatregelen kun je je spaargeld inzetten. Heb je dat niet of wil je het bewaren als appeltje voor de dorst? Met een Energiebespaarlening kun je toch direct profiteren van een lagere energierekening. Deze lening heeft geen afsluitkosten en mag boetevrij vervroegd worden afgelost.

Lenen kost uiteraard geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Tegenover de kosten van de lening staan lagere energielasten. Afhankelijk van de energiemaatregel en jouw huidige energieverbruik kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En is je lening afgelost, dan blijf je profiteren van de besparing.

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt aan huiseigenaren en VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De lening kan boetevrij versneld worden afgelost, als je dat zou willen.

Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 2.500 en 25.000 euro (voor Nul op de Meter renovaties 50.000 euro). De rente verandert niet tijdens de looptijd van de lening en is vaak fiscaal aftrekbaar. Je betaalt voor rente en aflossing een vast bedrag per maand en aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening terugbetaald.

Doe de leencheck op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds en zie hoeveel jij kunt lenen.

Er is een speciale regeling voor Verenigingen van Eigenaren.

Tip: je kunt de lening ook combineren met de subsidie op een warmtepomp of zonneboiler. Gebruik je een deel van de lening om zonnepanelen te plaatsen? Weet dan dat je je btw op zonnepanelen kunt terugvragen!

Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Een extra hypotheek biedt ook ruimte om je huis energiezuiniger te maken. De regels voor de hoogte van een hypotheek worden steeds strenger. Voor energiebesparing is er een uitzondering: je mag een extra bedrag lenen. Dat kan bij het kopen van een woning, maar ook als je al langer in je huis woont. In dat laatste geval moet je hypotheekovereenkomst wel ruimte bieden voor uitbreiding. Check dit bij je hypotheekverstrekker.

Je mag voor energiebesparende maatregelen tot 106 procent van je woningwaarde lenen, zonder energiebesparing is dat 100 procent (vanaf januari 2018). Je kunt hiermee 6 procent van de woningwaarde extra financiering krijgen. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van tenminste 33.000 euro. Bij de inkomenstoets voor je hypotheek blijft maximaal 9.000 euro van de investering in energiebesparingsmaatregelen buiten beschouwing.

Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Check dit daarom bij je hypotheekverstrekker.

Lees bij Milieu Centraal meer over extra hypotheekruimte voor energiebesparing.

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven