Ga direct door naar de content van deze pagina
Logo Rijksoverheid

1975-1982

Tussenwoning 1975-1982 Eerste Stappen

Isolatiemaatregelen

Een energiezuinig en aardgasvrij huis begint met isolatie van je woning. Huizen gebouwd in de periode 1975 tot en met 1982 zijn gebouwd met niet-geïsoleerde vloeren en met enkel glas in slaapkamer. Ga als eerste met deze verbeteropties aan de slag.

Vervolgstappen

Meer opties voor een zuinig en duurzaam huis

Heeft je huis al dak-, vloer- en gevelisolatie (spouwmuurisolatie) en dubbel glas? Check hier de andere verbeteropties.

Warmtepomp
Er zijn drie soorten warmtepompen. Je oudere huis heeft waarschijnlijk matige isolatie, en is geschikt voor een hybride warmtepomp maar niet voor een volledige warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp naast je combiketel op aardgas. Heb je ventilatie met mechanische afvoer, dan kun je ook kijken naar een ventilatiewarmtepomp.

Zonneboiler
Een zonneboiler levert ongeveer de helft van je warm water, waardoor je bespaart op aardgas. Geschikt voor alle woningen met een eigen dak.

Pelletkachel
Een pelletkachel op houtkorrels in de woonkamer gebruik je naast je combiketel op aardgas. Je hebt een schoorsteen tot voorbij de nok van je dak nodig.

Biomassaketel
Een biomassaketel op hout vervangt je combiketel op aardgas. Vooral geschikt voor grotere huizen met een aparte ruimte voor de ketel (garage, bijkeuken).

 

Warmtepomp: van gas naar stroom

Verwarmen en warm water op stroom: all electric of hybride

Chevron right

Zonneboiler: warmte van de zon

Warm water en verwarming dankzij de zon

Chevron right

Biomassaketel: van gas naar hout

Een warm huis en warm water met hout

Chevron right

Pelletkachel: warmte uit houtkorrels

Je woonkamer of hele huis verwarmen met hout

Chevron right

Matige vloerisolatie verbeteren 
Je huis heeft nu matige vloerisolatie (5-7 cm). Heb je een kruipruimte? Het aanbrengen van extra isolatiemateriaal is goed te doen en de kosten zijn te overzien. Ga voor zeer goede isolatie van de vloer (13 cm of meer, Rc=3,5 of meer). Lees meer over vloerisolatie op www.milieucentraal.nl.

Matige dakisolatie verbeteren
Je huis heeft nu matige dakisolatie (5-7 cm). Ga je de zolder verbouwen of het dak renoveren? Maak de dakisolatie zeer goed door extra materiaal aan te brengen (in totaal 13 cm of meer, Rc=4 of meer). Lees meer over dakisolatie op www.milieucentraal.nl.

Dubbel glas vervangen
Je huis heeft nu dubbel glas. Ga je kozijnen schilderen? Overweeg plaatsing van HR++ glas. Ga je kozijnen vervangen? Kies meteen voor triple glas. Lees meer over het vervangen van kozijnen op www.milieucentraal.nl.

Matige gevelisolatie verbeteren
Je huis heeft nu matige gevelisolatie (5-7 cm). Ga je de woonkamer opknappen of je buitenmuren renoveren. Overweeg een voorzetwand met isolatie aan de binnenkant of isolatie aan de buitenkant van je gevels.

 

Ventilatie kost energie, maar is nodig voor je gezondheid. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt weer binnen. Er zijn mogelijkheden om de warmte terug te winnen, dat bespaart energie.

Ventilatie: goed voor de gezondheid

Het terugwinnen van warmte bespaart energie

Chevron right

Op bijna alle daken zijn zonnepanelen mogelijk: schuin, plat, oost, west, zuid. Alleen op schuine daken op noorden en daken met veel schaduw levert het weinig op.

Zonnepanelen: wek je eigen stroom op

Zelf energie opwekken met zonnepanelen op je dak

Chevron right

Met een schermpje aan de muur of een app op je mobiele telefoon krijg je inzicht in je energieverbruik. Het is een handige hulp bij besparen.

Verbruiksmanagers: inzicht in je energie

Meer grip op je energieverbruik

Chevron right

Je kunt ieder huis aardgasvrij maken. Bij oudere huizen is het meestal ingrijpender dan bij nieuwere.

Wonen zonder aardgas: de nabije toekomst

Weinig energie gebruiken, veel zelf opwekken

Chevron right

Heb je hulp van een adviseur nodig?

Het Energieloket in jouw gemeente, de online adviseur VerbeterUwHuis of een adviseur energiebesparing kunnen je helpen met de vraag hoe jij aan de slag kunt gaan.

Adviseurs energiebesparing Chevron right
Man en vrouw in gesprek met energieadviseur.

Deze site maakt alleen gebruik van cookies voor analyse.

Naar boven